Nyelvvizsga ONLINE jelentkezés

A BME NYELVVIZSGA KÖZPONT KÉRÉSE, HOGY A NYELVVIZSGÁRA VALÓ JELENTKEZÉS ONLINE TÖRTÉNJEN. ONLINE JELENTKEZNI ITT LEHETSÉGES!

Nyelvtanári Ösztönző Rendszer


Ön a sikerünk kulcsa! Jól tudjuk, hogy a stabil, biztos alapokon fekvő tudáshoz vezető út a kiváló tanárokon keresztül vezet. Legyen Ön is szakmai partnerünk. Regisztráljon az ország első nyelvvizsga- felkészítő tanári adatbázisában, hogy mindenről első kézből informálhassuk! Osztozzunk a sikerekben! BME Nyelvvizsga, ahol a tudás garancia. Fiatalos lendület, tradíció, minőség és szakmai hitelesség egy helyen.

Élménybeszámoló

Tegyünk több tudást a tarisznyánkba!”

2017. május 27-én 10 órakor vette kezdetét a „Tegyünk több tudást a tarisznyánkba!” című útravalós verseny egy hangulatos budapesti iskolában. A verseny témája az egészséges életmód és a pályaválasztás volt. Iskolánkat három tanuló képviselte: Verebes Vivien (12.a), Kökény Natália (12.a) és Banya László (9.a). A versenynek az 1. és 2. fordulójában online kellett megmutatni tudásunkat, ezután került sor a döntőre. A felkészülésnél az egészséges életmód témában segítségünkre volt Mosonyiné Sülyi Judit, iskolánk védőnője.

Mivel egyik csapattársunk beteg lett, ketten mentünk a döntőbe. Kísérőnk Kocsisné Deli Irén tanárnő volt. Az érkezésnél szükséges regisztrálás és a frissítő elfogyasztása után, kezdődött is a megmérettetés. A verseny feladatai nagyon színesek és egyben érdekesek voltak. Két tornateremben külön-külön bonyolították le a 20 általános iskolai és 20 középiskolai csapat versenyét. Mi az utóbbi kategóriában versenyeztünk.

Az iskolanap rajzversenyére készítettünk egy pályaválasztással kapcsolatos gondolattérképet, ami igen színvonalasra sikerült. Ez volt az az otthoni feladat, amivel előre kellett készülni. A versenyen a fotómontázs készítésétől kezdve az activityn át, egy tojás igényes és biztonságos becsomagolásáig és reklámszöveg készítéséig mindenféle feladat szerepelt. A legtöbb feladattípust internet felhasználásával kellett megoldani.

A nap végén a díjátadó során megtudtuk, hogy csapatunknak a 4. helyezést sikerült elérnie, amelyre nagyon büszkék lehetünk, hiszen országosan meghirdetett versenyről beszélünk, amelyben eredetileg 223 háromfős csapat indult. Megyénket csak a mi csapatunk képviselte.

Végeredményben mindannyian jól éreztük magunkat, egy nagyszerű napot töltöttünk el. Magam és csapattársaim nevében köszönöm Kocsisné Deli Irén tanárnőnek a felkészítő munkáját, aki idejét és energiáját nem kímélve segített nekünk és elkísért a versenyre.

Hírek képei: wp_20170526_10_54_58_pro1.jpg

 

Hírek képei: wp_20170527_11_09_34_pro1.jpg

Hírek képei: wp_20170527_11_09_50_pro1.jpg

Hírek képei: wp_20170527_16_45_42_pro1.jpg

Hírek képei: wp_20170527_16_47_00_pro1.jpg

 

Jászberény, 2017. június 1.

Banya László 9.a

3 Tusa Torna, avagy iskolák közötti vetélkedő a Tisza-tónál

Május 5-én dél körül lelkesen indultunk Poroszlóra, hárman a 10.b osztályból: Ambrus Anasztázia, Gyarmati Enikő, és Pomázi Viktória. Az út zökkenőmentes volt és mindannyian lázban égtünk a kíváncsiságtól.

Egy órás út után érkeztünk meg, egy kis útbaigazítással eljutottunk a kempingező helyre.nagyon kedvesek és segítőkészek voltak velünk az emberek és a szervezők. Felépítettük a sátrat és utána indultunk is a Tisza-tavi Ökocentrumba. Itt kaptunk egy három oldalas feladványt, amit ki kellett töltenünk az Ökocentrumban lévő források alapján. Ezek után másfél órás szabad elfoglaltság volt. Felfedeztük a játszóteret és a többi csapattal ismerkedtünk. Újabb program következett, ellátogattunk egy sajtműhelybe, ahol finomabbnál finomabb sajtokat ízlelhettünk meg. Az időjárás miatt sajnos nem maradhattunk sokáig, mire visszaértünk már várt minket a meleg és nagyon finom vacsora, ami nem más volt, mint paprikás krumpli. Vacsi után szabad elfoglaltság következett, valamint felvázolták a szabályokat is. Társasjátékoztunk és beszélgettünk a tábortűznél. Másnap reggel reggeli után egy kis testmozgás várt minket: 4 km futás és 8 km biciklizés. A kilátás nagyon szép volt. A fáradalmak „kipihenéseként” újabb feladványt kellett megoldanunk. Ezek után megleptek minket egy élethű dinoszaurusz jelmezzel, amivel kreatív fényképeket kellett készíteni. A verseny zárása egy röplabda verseny volt. Még ha nem is tudtunk jól röpizni, mókázásra kiváló volt. Egy órán belül meg is lett az eredmény, ami nagyon szoros lett. Nagyon izgultunk, hogy milyen helyezést értünk el, s mikor megtudtuk, hogy másodikok lettünk, örömünkben egy percre megállt a szívünk.

Ez a kis verseny egy igazi csapatépítő program volt. Nagyon sok információval és emlékkel gazdagodtunk. Reméljük, jövőre is megrendezik és ismét képviselhetjük iskolánkat.

 

Gyarmati Enikő

10.b

Hírek képei: tisza_-t_fnykp_1_lnyok.jpg

 

Hírek képei: tisza-t_fnykp_2_oklevl.jpg

 

Tanulmányi verseny

Az Országos Pénzügyi Ágazati Szakmai Tanulmányi Versenyen iskolánk két 14. évfolyamos hallgatója Molnár Evelin és Forgács Péter bejutott a Debrecenben megrendezésre került országos döntőbe. A négy napos versenyen az ország 49 középiskolájából, több mint 400 benevezett tanulóból hetven tanuló vehetett részt. Diákjaink sikeres helytállásának köszönhetően három vizsgatárgyból felmentést szereztek a záróvizsgák alól és a legjobb 30 között végeztek. Az ünnepélyes díjátadóra a Nemzetgazdasági Minisztériumban került sor, ahol Forgács Péter az esettanulmány bemutatásában nyújtott kimagasló munkájáért különdíjban részesült.

 

Hírek képei: molnar_evelin_forgacs_peter.jpg

Második hely a Jászság vetélkedőn

A Város napja alkalmából április 3-án  a délelőtti órákban – a hagyományokhoz híven – megrendezték a „Daban Horz!” (jász nyelven Jó napot!) történelmi versenyt. Témája a város múltja és szépsége volt. Iskolánkat Hornyák Sára, Varga Zsófia, Zrak Patrícia és jómagam, valamennyien a 9.a osztályból, képviseltük. A vetélkedő délelőtt 10 órakor kezdődött. Elsőként bemutathattuk, mit ajánlanánk megtekintésre egy olyan vendégnek, aki most jár először a Jászság szívében. Aztán jöttek az izgalmasabbnál izgalmasabb feladatok, mint például a helyfelismerés, keresztrejtvény, vaktérkép, számolj megmérettetés. Az utolsó fordulóban kiselőadást kellett tartani, melyben ecsetelni kellett egy-egy jászberényi program szépségét, úgy, hogy az itt járó látogató kedvet kapjon visszatérni szeretett városunkba.

Nagyon gyorsan elrepült a verseny feladatmegoldó része és már csak az eredményhirdetéstől tarthattunk, de nagy megkönnyebbüléssel hagytuk el a termet, mivel 2. helyet sikerült elérnünk iskolánknak. A verseny nagyon jó hatással volt rám is, hiszen ma már jobban észreveszem a város szépségeit, azokat a szobrokat, amik mellett eddig nap mint nap elmentem, helyeket, ahol még nem jártam, de most már kedvelt helyek lettek számomra.

 

Buronyi Erika 9.a

 

Hírek képei: jszsg_vetlked.jpg

Föld napja 2017

Föld napja 2017

 

Szerte a világon 1970 óta tekintik küldetésüknek a környezetvédő szervezetek, iskolák, civil szervezetek, hogy az év egy napján, április 22-én felhívják mindannyiunk figyelmét a bolygónkat fenyegető környezeti veszélyekre, mint a globális felmelegedés, a talaj-, víz-, és levegőszennyezés.

Éreznünk kell a feladat jelentőségét, melyet a Teremtés könyvében is olvashatunk: „Az

Úristen vette az embert és Éden kertjébe helyezte, hogy művelje és őrizze.” Ki kell alakítanunk diákjainkban ezt a felelősségteljes gondolkodást: ne csak használjuk, hanem óvjuk is környezetünket. Ez adta az ötletet, hogy hagyományteremtő céllal jászberényi és Jászberény környékén lévő iskolákat hívjunk meg a Terplánba, egy közös délelőttre, amit igyekeztünk változatos programokkal megtölteni.

Április 21-én öt intézmény diákjai találkoztak iskolánk Monostori úti épületében. A háromfős csapatok Jászberényből, Jászjákóhalmáról, Nagykátáról és Pusztamonostorról érkeztek. A játékos feladatok között szerepelt többek között Activity, Föld napja logó tervezése, természeti katasztrófák felismerése, 13+1 totó kitöltése. A csapattagok igen sokoldalú tudásukról, ötletes és kreatív kézügyességükről adtak számot. A közös tízórait a várva várt eredményhirdetés követte. Első helyezést ért el a pusztamonostori JÁI Hábor Gabriella Általános Iskolai és Alapfokú Művészeti Iskolai Tagintézményének „Delfinek” csapata. A következő három helyezés sorrendjét egy újabb feladat megoldása alakította ki, ugyanis három csapat holtversenyben végzett. Így a második helyezettnek járó oklevelet és ajándékot végül a „Pacik” csapata vehette át a JÁI Bercsényi Miklós Általános Iskolai Tagintézményéből. Harmadikok lettek a Jászberényi Nagyboldogasszony Katolikus

Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola, Középiskola és Kollégium diákjai. Tőlük mindössze fél ponttal maradtak le a jászjákóhalmi JÁI IV. Béla Általános Iskola tanulói. Az okleveleket, emléklapokat és az értékes nyereményeket igazgatónőnk, Molnárné Somogyi Margit adta át. Egy rövid pihenés után minden csapat egy-egy képviselője virágot ültetett az EDU sziklakertjébe. A programot a Sasközpont meglátogatása zárta.

Köszönjük az iskolák aktív részvételét és a pedagógusok felkészítő munkáját!

Zsidó Zoltánné

Diákszemmel:

 

2017. április 21-én került sor a Föld napja alkalmából rendezett környezetvédelmi versenyre, a Terplán Zénó Ferences Középiskola szervezésében. Reggel a Szabadság téri központi épület előtt gyülekeztünk, majd busszal vittek minket a verseny színhelyére, az intézmény oktatási bázisára. A versenyben 13 csapat vett részt. Először csapatnevet kellett választani, a miénk „Delfinek” lett. Sokféle érdekes feladatot kaptunk, ezek közül nekünk a legjobban az activity, a totó és a természeti katasztrófák felismerése tetszett. Amíg a végső sorrend ismertetésére vártunk, megvendégeltek mindenkit. Az eredményhirdetés izgalmas volt, mert 3 csapat döntetlenül állt, és nekik plusz feladatot kellett megoldaniuk. Mindannyian azt gondoltuk, hogy ez a 3 csapat lesz a nyertes. Annyiban igazunk is lett, hogy a 2. és 3. helyezett közülük került ki, de meglepetésünkre a mi csapatunk lett a győztes. Kaptunk oklevelet, emléklapot, pendrive-ot. Aztán kimentünk az épület melletti kertbe, és növényeket ültettünk. Megérkezett a busz, amivel elmentünk a Sasközpontba. Ott sok érdekességet tudhattunk meg egyes madárfajokról. Végül elvittek minket az iskolához, ahonnan minden csapat hazatért.

Köszönjük a meghívást, jövőre is szeretnénk részt venni a versenyen.

 

Bajtai Bíborka, Nagy Flóra, Sós Bálint

JÁI Hábor Gabriella Ált. Isk. és AMI Tagintézménye, Pusztamonostor 

 Hírek képei: fld_napja_2.jpg

Megszólalnak az évek

Kétszázötven éves fennállásának jubileumát különféle versenyekkel, vetélkedőkkel ünnepli a Lehel Vezér Gimnázium.
Ezek egyike volt a március 15-e alkalmából rendezett forradalmi témájú szavalóverseny. A Terplán diákjai közül Buronyi Erika (9.a osztály) és jómagam, Banya László (szintén 9.a osztály) vettünk részt. Mindketten Wass Albert verseivel készültünk a versenyre.
A várt eseményre a gimnázium könyvtárában került sor, ahol a frappáns megnyitó után

korosztályonként adták elő a diákok a műveket. A két általános iskolai kategória (5-6. és 7-8. osztályosok) mellett a 9-12. évfolyamosok mérték össze tudásukat.
A korosztályunk mezőnye igencsak felkészült, és jobbnál jobb szavalatokat hallhattunk.
Végeredményben korosztályom 3. helyezését sikerült elérnem.
Személy szerint, jól éreztem magam a versenyen, mert jó volt a hangulat, a kulturális élményen túl kellemes, ugyanakkor izgalmas percek sorát élhettük át! Nem utolsó sorban köszönjük Szőrös Zoltán tanár úr felkészítő munkáját, valamint, Fózerné Sándor Ildikó tanárnőnek, hogy személyesen kísért el bennünket a versenyre.

 

Banya László 9.a

 

 

Hírek képei: versmondk.jpg

Ez itt a mi hazánk...

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója alkalmából rendezett iskolai ünnepségünk március 14-én volt a Déryné Rendezvényház dísztermében. A 9.ny osztály tanulói dalokkal, prózákkal, versekkel idézték a hősök emlékét és gondolkodtattak máig érvényes értékekről, szabadságról, hazáról…

 

Nyitányként Kökény Viktort bátyja, Kökény Zsolt, a 11. a diákja kísérte zongorán A szabadság vándorai című dal elhangzásakor. A rövid zenei részletek bejátszása mellett a későbbiekben is szerepet kapott az élő megszólalás, és a korhű viseletek, valamint a festett háttér is erősítették az előadást. Rendhagyó módon a világosi fegyverletétel, a szabadságharc elvesztése jelentette a kezdetet, keretbe foglalva a visszatekintést. Az európai forradalmak sorához csatlakozott a pesti, Petőfi halhatatlan lelke a nép nevében zengett harci dalt, a nemzet pedig felsorakozott mögé. A föltámadott tenger szabadságvágyának ünnepe volt március 15., mely április 11-én kiteljesedni látszott, a császár jóváhagyta a magyar követeléseket. Ám ez csak időnyerés volt, ádáz küzdelem kezdődött, melyben a harangokból ágyúk, a honvédekből pedig hősök lettek. A dicső tavaszi hadjárat sikerei életben tartották a reményt, de az osztrákok szövetségesekre találtak, s a túlerővel szemben már nem volt esély. Európa újra csendes lett…

A forradalom napja azonban még 169 év után is ünnep számunkra, hiszen – ahogy a befejező dal is üzente – múlt, jelen, s jövő szól hozzánk, ez itt a mi hazánk.

 

A műsorban közreműködtek: Bathó Gergő, Horváth Patrícia, Ikládi Roland, Kökény Viktor, Kökény Zsolt, Kuli Szilvia, Mága Andrea, Molnár Boglárka, Molnár Kristóf, Molnár Zoltán, Mondok Krisztián, Pintér Dalma, Porzó Kinga, Szaszkó Botond, Torba Dániel.

A dekorációt Ács Fanni és Bathó Gergő készítette, a technikát Seres Richárd kezelte. 

 

Hírek képei: marc15_unnepseg_2017.jpg

 

 

Hírek képei: marc15_unnepseg_2017_2.jpg

Országos döntőben a terplános diák

Kovács Klaudia, a Terplán Zénó Ferences Gimnázium és Szakgimnázium végzős diákja egy igen nehéz és érdekes féléven van túl. Az érettségi vizsgára való készülés, az egyetemi nyíltnapok látogatása és a szalagavató mellett benevezett a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészettudományi Kara által szervezett Bölcs-Ész versenyre történelemből. A csaknem 200 pályázóból két forduló alatt igen elmés, széleskörű műveltséget igénylő feladatokkal választották ki azt a tíz főt, akiknek ezután előre megadott témákból választva bő egy hónap alatt kellett egy referátumot elkészíteniük. Mindezt a február 3-án az egyetem főépületében rendezett döntőn a többi versenyző és a szakmai zsűri előtt mutatták be az indulók. A témák között szerepelt az 1956-os forradalom és szabadságharc, Szigetvár török ostromai, Ferenc József halálának 100. évfordulója és a szintén évfordulós mohácsi csata. Klaudia ez utóbbit választotta, azon belül is a történelem tankönyvekben leírtakat vonta párhuzamba a Szulejmán című filmsorozatban látható csata ábrázolásával. Előadásában érdekes összefüggésekre és különbségekre mutatott rá a török és a magyar történelmi ismeretek között. A bemutatóra a versenyzőknek 15 perc állt a rendelkezésükre, illusztrációként használhattak Power Point, illetve Prezi vetítést. Klaudia ötletesen egy általa megvágott filmrészlettel is színesítette az előadást. A pályamunkák bemutatása után következett a díjkiosztó. Az angol-, magyar nyelv, matematika, művészettörténet és filozófia legjobbjai után szólították a történelem verseny döntőseit is. Klaudia rangos mezőnyben ért el 7. helyezést, rajta kívül neves gimnáziumok diákjai, például Pannonhalmáról, Budapestről, Kecskemétről, Szolnokról, Debrecenből mérették meg tudásukat. Jászberényből – képviselve városunkat – Klaudia volt az egyedüli résztvevő. Ezúton is gratulálok az elért eredményhez, jó felkészülést és kitartást kívánok az elkövetkező érettségihez és felvételihez!

 

Csillik Zoltán, felkészítő tanár

 

Rangos mezőnyben győztek a Terplán diákjai

A közelmúltban elhunyt kiváló költőnk, Csoóri Sándor emlékére rendezett irodalmi és műveltségi vetélkedőt az Eszterházy Károly Egyetem Jászberényi Campusa, a korábbi Tanítóképző Főiskola. Csoóri Sándor mellett további költőkkel és műveikkel kapcsolatos feladatok is voltak, így Kányádi Sándor, Lackfi János, Nemes Nagy Ágnes, Varró Dániel, Weöres Sándor és Zelk Zoltán életműve kapcsán is megmutathattuk ismereteinket. A díszteremben tizenegy csapat mérte össze tudását, az erős mezőnyben megszerzett I. helyezés nagy öröm volt számunkra. Négyfős csapattal neveztünk, melynek tagjai Bogdán Bianka, Kotány Vivien, Molnár Krisztina (valamennyien 13.ny) és Sas Zoltán (12.b) voltak. Felkészítő tanárunk, Szőrös Zoltán elkísért minket a versenyre és mindvégig szurkolt nekünk. Minden csapatnak egy-egy kortárs költő versének címe lett a neve, amelyet kisorsoltak, mi a Dióbél bácsi csapatként szerepeltünk. Tíz különböző feladatot kellett megoldanunk. Az elején úgy gondoltuk, hogy lehetetlen lesz dobogós helyre kerülni, főleg, hogy négy főiskolás csapatot is indítottak a versenyen. Az első öt fordulót maximális ponttal teljesítettük, így felbátorodtunk, és úgy éreztük, ebből még szép eredmény is lehet. Az utolsó feladat versmondás volt, Sas Zoltán szavalata maximális pontot és hatalmas tapsot kapott. A zsűri minden tagja külön gratulált neki. Mikor kihirdették, hogy a mi csapatunk lett az első, nagyon boldogok voltunk és büszkén vettük át díjunkat. A sok készülésnek meglett a gyümölcse.

 

Hírek képei: dijkioszto.jpg

Egy különleges karácsonyi műsor

Hagyományos és egyben különleges fellépésre kaptunk meghívást, hogy a Fogyatékkal Élők Klubjában adjunk ünnepi műsort. Náluk olyan fiatalabb és idősebb embertársaink fejlődését segítik, akiknek a mindennapi tevékenység elvégzése nehézkes. Így karácsony alkalmából Kökény Zsolt és öccse, Kökény Viktor remek dalokkal varázsoltak meghitt hangulatot számukra, amire egy kislány táncra is perdült. Bozóki Imre, Sas Zoltán és én verset szavaltunk. Talán mindannyiunk nevében mondhatom, hogy kicsit féltünk, milyen lesz nekik előadást tartani, hogy fog nekik tetszeni, milyen reakciókat kapunk, de így visszatekintve feleslegesen izgultunk, mert minden remekül alakult. A műsor után falatozhattunk, és jutalmul kaptunk Mikulás csokit és tollat, bár nem számítottunk rá és nem is vártuk el. Jobban magunkba tekinthettünk e szereplés után, hogy mennyire szerencsések vagyunk. Jobban értékeljük azokat az embereket, akik segítik mások életét. Megköszönték szereplésünket, de igazából mi tartozunk köszönettel ezért a remek lehetőségért és élményért, amit tőlük kaptunk. Köszönjük!

Buronyi Erika 9.a

 

Hírek képei: csoportkep.jpg

Jászság szeretlek verseny

2016. 10. 30-án megrendezésre került az első Jászság szeretlek verseny, ahol Tomcsányi Dorinával képviseltük iskolánkat. Nagy meglepetésként ért minket a csapatbeosztás, hisz nem ilyenre számítottunk, bár nem bántuk meg, hogy így alakult. A fehér csapat kapitányaként én válaszolhattam azt a kérdést, hogy miért szeretjük a Jászságot. Válaszomban az volt, hogy azért szeretjük a Jászságot, mert színes programokkal és hagyományőrző eseménnyel ékesítik a mindennapjainkat. A bemutatkozások után elindult a megméretetés.

Nagyon átfogó verseny volt, énekeltünk verset, olyan tereket és épületeket ismerhettünk meg, miről eddig még nem is hallottunk. Valamint olyan kifejezéseket tanulhattunk meg, mint pl. redemptio. Legjobban a vaktérkép tetszett, mikor ki kellett találni, hogy az adott állítás melyik településre igaz, és azt be kellett mutatni térképen. A szóbeszéd és az activity utánig a fehér csapat vezetett, aztán jött a ,,ki nevet a végén?” című versenyszám. Az egyik csapat kapott egy kérdést és fél perc állt rendelkezésükre, hogy válaszoljanak rá, a másik csapat eldöntötte, hogy többre vagy kevesebbre gondoltak. Az a csapat amelyik közelebb került a helyes válaszhoz az dobhatott egy kockával számot a csapatának, az utolsó körben a kék csapat kapott lehetőséget a dobásra, és a kiválasztott lányka hatos dobásával alul maradtunk. Mégis boldogan távoztunk, hisz gazdagodtunk egy 3D -s puzzllel és egy csodálatos emlékkel.

Véleményem szerint, ez egy remek megmérettetés volt, hisz jobban megismertük a környékünket és találkozhattunk más iskolákból diákokkal. A nap végére ez egy remek időtöltésnek bizonyult.

Generálási idő: 0.04 másodperc
416,414 egyedi látogató