Nyelvvizsga ONLINE jelentkezés

A BME NYELVVIZSGA KÖZPONT KÉRÉSE, HOGY A NYELVVIZSGÁRA VALÓ JELENTKEZÉS ONLINE TÖRTÉNJEN. ONLINE JELENTKEZNI ITT LEHETSÉGES!

Nyelvtanári Ösztönző Rendszer


Ön a sikerünk kulcsa! Jól tudjuk, hogy a stabil, biztos alapokon fekvő tudáshoz vezető út a kiváló tanárokon keresztül vezet. Legyen Ön is szakmai partnerünk. Regisztráljon az ország első nyelvvizsga- felkészítő tanári adatbázisában, hogy mindenről első kézből informálhassuk! Osztozzunk a sikerekben! BME Nyelvvizsga, ahol a tudás garancia. Fiatalos lendület, tradíció, minőség és szakmai hitelesség egy helyen.

Jól harcoltak diákjaink

2016. október 5-én a Terplán Zénó Ferences Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola csapata is részt vett a szolnoki laktanyában 
rendezett Haditorna játékokon.
A húsz induló között a megyeszékhely iskolái mellett Abonyból, Újszászról,
Mezőtúrról, Kunhegyesről és Tiszaföldvárról is érkeztek az országos versenyre.

Az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison elméleti és gyakorlati felkészültségükről tettek tanúságot a négyfős csapatok.
Volt honvédelmi totó, légfegyveres lövészet, akadálypálya, kézigránát-célbadobás,
fegyveres váltófutás, elsősegélynyújtás és tájfutás is a versenyszámok között.

Csapatunk, bár gépészekből és közgésekből állt, kiválóan felvette a versenyt a katonai és rendészeti szakirányos diákokkal,
s végül előkelő helyen végeztek a fiúk. A csapat tagjai:Deák Gergő 12.b, Farkas Attila 11.c, Gecse József Mihály 11.a, Vajda Krisztián 11.a.

Felkészítők: Mosonyiné Sülyi Judit (védőnő) és Csillik Zoltán.

Hírek képei: katonai.jpg

A III. Terplán Party diákszemmel...

Harmadik alkalommal rendezték meg a lassan már hagyománnyá váló Terplán Partyt.

Iskolánk bálján sok tehetséges diák – mind belsős, mind külsős – mutathatta meg magát éneklésben, táncban, szavalásban és még sok minden másban. Az eddigi bálokhoz hasonlóan idén is előadtak a tanárok egy humoros jelenetet, amiben megmutatták nekünk és a közönségnek, hogy is állnak ők a szinkronúszással. A bulira elsősorban azért került sor, hogy a szülők és a tanárok közötti összetartás, viszony minél jobban elmélyüljön, egy lazább alkalom nyíljon a beszélgetésre és egymás megismerésére. Ez által az iskola egy közvetlenebb környezetben kaphat visszajelzést arról, hogy a szülők mit gondolnak az itt folyó munkáról, min kellene esetleg változtatni, hogy nekünk, diákoknak jobb legyen. A parti bevételét természetesen az iskolánk felszerelésre és a mi jólétünkre fordítja. Miután az est műsoros része véget ért, kicsit megnyugodva a szereplés okozta sokk után, és azt követően, hogy a legtöbb diákot felvonultató 9. a osztály elfogyasztotta a nekik járó tortát, kezdetét vehette az este kötetlenebb része. DJ Fáczán Ervin húzta el mindenki nótáját és csinált egy fergeteges retrópartit. Aztán eljött a mindenki által várva várt pillanat: a tombolahúzás. Nagyon sok értékes és hasznos ajándékra tehetett szert az, aki megkísértette szerencséjét néhány színes papír fecnivel. Én egy gyönyörű kvarcórát nyertem, ami azóta szobám immár nélkülözhetetlen kiegészítője lett. Ez volt az első Terplán Party, amin részt vettem. Kicsit tartottam tőle, úgy gondoltam unalmas, kötött, kimért este lesz. Hál’ Istennek kellemesen csalódtam; jól éreztem magam, felsőbb éves diákokkal ismerkedtem meg, új barátságokat is kötöttem, és ami a legfontosabb, hogy megmutathattam magam. Elszavalhattam a kedvenc költőm, Wass Albert Szeretném című versét. Nagyon örülök, hogy ilyen lehetőséget kaptam, és hogy élni tudtam vele. Rengeteg pozitív élménnyel és tapasztalattal lettem gazdagabb.

 

Buronyi Erika 9. a

 

 

 

és egy felnőtt szemszögéből

 

Harmadik éve rendezi meg a Terplán Alapítvány a Szülői Munkaközösség közreműködésével a Terplán Partyt, azzal a kettős céllal, hogy egy vidám program keretében a vendégek kötetlen szórakozása mellett az iskola alapítványa is bevételhez jusson. Idén a korábbiaknál is többen döntöttek úgy, valamilyen formában a rendezvény mellé állnak. A belépőjegyeken kívül a támogató- és tombolajegyek vásárlói, a büfében árusított sütemények és a tombolatárgyak felajánlói is hozzájárultak, hogy az este ne csak hangulatában, de nemes szándékában is sikeres legyen. Az Edu épülete ezúttal is ideális helyszínnek bizonyult, az aula hangulatos dekorálásáról a 13. ny osztály gondoskodott. Október 22-én, szombat délután négy órától fokozatosan gyarapodott a szülőkből, diákokból, tanárokból álló vendégsereg, majd Juhászné Gyenes Melinda, az alapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte a megjelenteket. Mint elmondta, a korábbi gyakorlatnak megfelelően, a bevételből bővíteni szeretnék a tornacsarnok sporteszközkészletét, illetve a jövőben is anyagi támogatást nyújtanak a diákok színházlátogatásaihoz. Újdonságként a legérintettebbektől, az iskola tanulóitól is további ötleteket várnak, mi az a praktikus cél, aminek a megvalósításában segíteni tudna az alapítvány. Egy jó partihoz illően színvonalas műsorszámok alapozták meg a hangulatot.

 

 

A műsorban felléptek:

 

1. Iskolánk énekkara Bedőné Bakki Katalin tanárnő vezetésével.

2. Kanalas Attila (11. a) - ének; Burai Lajos (OKJ-s tanuló) - zenei kíséret;

3. Galcsik Gréta (13. ny) és a Dance Fitness SE aerobikosai (Koczka Lilla, Szentkúti Petra, Szentkúti Réka), valamennyien országos diákolimpiai bajnokok. Edzőik: Demény Andrea és Nagy Erika.

4. Kökény Viktor (9. ny) - ének, Kökény Zsolt (11. a), Sas Zoltán (12. b) és Burai Lajos – zenei kíséret.

6. Sas Zoltán - szavalat.

5. Kormos Laura (11. a) és a Dream Dance mazsorett- és tánccsoport.

7. Bogdán Lili és Birgés Evelin (10. a) hiphoptánc. Betanította: Balog Dominik.

8. Buronyi Erika (9. a) - szavalat.

9. Kökény Zsolt, Burai Lajos, Sas Zoltán - zenés produkció.

10. Galcsik Gréta és a Dance Fitness SE - hiphoptánc. (Császár Zsófia, Kiss Kitti, Koczka Lilla, Nagy Erika, Szentkúti Petra, Szentkúti Réka). Felkészítő: Kereszthidi Gabriella tanárnő.

11. A Terplán tanári karának Budapest 2024-es olimpiai kandidálását népszerűsítő szinkronúszó csapata (Borics-Simon Orsolya, Jeneiné Kohári Annamária, Kereszthidi Gabriella, Szöllősi Vivien, Bordás Attila, Csillik Zoltán, Szőrös Zoltán Imre) és a szakmai stáb (Bozsóné Kovács Mónika, Zsidó Zoltánné, Zsemberi Zoltán). Szövetségi kapitány: Kereszthidi Gabriella.

 

 

A retródiszkó előtt a kilencedikes tanulók szülei Molnár József műszaki igazgató úr vezetésével megismerkedhettek az Edu épületével, technikai felszereltségével, majd kezdetét vette a zenés mulatság, ahol felnőttek és diákok együtt ropták, egészen a tombolasorsolás kezdetéig. Nagy izgalmak közepette találtak gazdára a nyeremények, voltak, akik jócskán felpakolva térhettek haza. A főnyeremény idén is egy tablet volt, melyet a végzős osztályok közösen ajánlottak fel. Az éjféli befejezés után szervezők és vendégek együtt vonhattak mérleget: jó buli volt, ahol azok is nyertek, akiknek most nem húzták ki a szelvényét…

 

Terplán Party

Négy város ifjúsági találkozója

A címben említett találkozón iskolánkat mi képviseltük Békéscsabán október 11-12-én. A kétnapos programot a KÖZ-pont Ifjúsági Egyesület szervezte és finanszírozta. Nyíregyháza, Debrecen, Békéscsaba és Jászberény városok diákjai – mintegy húszan – saját városunk ifjúsági életét mutattuk be, gyűjtöttünk tapasztalatokat, ötleteket. Bekapcsolódtunk a városi Garabonciás Napok „Happening” programjába. Műhelymunka keretében az ideális közösségi térről, ideális helyi érdekképviseletről, ifjúságpolitikáról beszélgettünk. Részvételünket az tette lehetővé, hogy iskolánkat mi képviseljük a jászberényi Diákönkormányzatban, így városunk ifjúsági életére, jövőbeli programjaira, sikereire és esetleges kudarcaira rálátásunk van.

Nagyon jól éreztük magunkat ebben a két napban, köszönjük a szervezők munkáját!

 

Bozóki Imre 9.a és Demeter Ferenc 10.c osztályos tanulók!

Szent Ferenc-ünnep a Terplánban

A Jászság vendége volt október 9-én és 10-én Böjte Csaba ferences szerzetes, aki vasárnap délelőtt a Barátok templomában, délután Jászladányban is szentmise keretében szólt a hívekhez. Másnap a Terplán Zénó Ferences Gimnázium, Szakgimnázium és Szakközépiskola lelki napján a diákok és pedagógusok körében beszélt célokról, kitartásról, s az ezekhez kapcsolódó hitről. Az atya megható és humoros pillanatokat is felidézett életútjából, közvetlensége a fiatalok körében is „nyerő” lett.

 

Az oktatási intézmény fenntartója, a Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány, s az iskola vezetősége is úgy érezte, keresve se lehetne megfelelőbb vendéget hívni az ünnepi programra, mint a ferences szellemiséget az árvákról való gondoskodással is méltón képviselő Böjte Csaba. Az erdélyi Déván először 1992-ben az üresen álló ferences kolostorba fogadott be utcagyerekeket, az azóta eltelt csaknem 25 év alatt pedig több ezer nehéz sorsú fiatalt karolt fel, lehetőséget adva számukra egy emberi életre. A Barátok templomában több száz diákhoz szólva azt hangsúlyozta, Erdélyben is tapasztalja, a fiatalok nagy része soknak és nehéznek találja a rá váró feladatokat, a hit azonban többszörösen segíthet az előrelépésükben. Hit önmagukban, hogy képesek elérni álmaikat, s kell, hogy higgyenek bennük az őket körülvevők, szülők, gondviselők, pedagógusok.

– A küzdés, a kitartás ott kell, hogy legyen egész életünkben, tanulásban, munkában, de még a szerelemben is – fűzte hozzá. Utóbbit egy érzékletes példával illusztrálta, amikor egy eljegyzési gyűrűjét visszakapó vőlegényt biztatott arra, ne adja fel könnyen, s az „eredmény”, hogy a végül ismét egymásra találó párnak már a hatodik gyermekét keresztelte meg a közelmúltban.

A szentmisét és Böjte Csaba gondolatait még emelkedettebbé tették a Csíkszeredából érkezett Role zenekar által előadott dalok, melyek modern hangzásukkal szintén nyitott fülekre és szívekre találtak.

A vendégek az iskola lelki napjának további részében is aktívan részt vettek, a Terplán korszerű Monostori úti épületének megtekintése mellett a diákok rövid műsorát is figyelemmel kísérték.

A hitről, a szeretetről szóló dalok és versek elhangzását követően Böjte atya a felsőbb évfolyamos diákok számára szolgált olyan megszívlelendő tanácsokkal, melyeket a felnőtt fiatal korhoz közelítve érdemes szem előtt tartaniuk, és szólt a pedagógusokhoz is, kiemelve a munkára, a szakértelemre, az elhivatottságra nevelést.

– Isten minden gyermeket azért ad, hogy a földi életben kibontakozhasson abban, amiben boldog lehet és kiteljesedhet. Ebben a kibontakoztatásban van nagy szerepe minden pedagógusnak, hiszen jó esetben számukra is öröm, hogy olyan munkát végezhetnek, amit szeretnek. És mi lehetne nagyobb öröm annál, mint amit én is megtapasztaltam, amikor egy kilátástalan helyzetből fölemelt gyerek a mi árvaházunkban lesz nevelő, egy másik pedig szentleckét olvas fel a misén – foglalta össze Böjte Csaba két példával azt, amire az életét tette föl. A tartalmas délelőtt folyományaként diákokat és tanáraikat invitált erdélyi látogatásra az atya, az iskola hagyományos karácsonyi ajándékgyűjtő akciójának adományait pedig ezúttal az erdélyi árvákhoz juttatják majd el.

Egy előadás, amitől többek lettünk

Szeptember 22-én Nick Vujicic második alkalommal látogatott el Magyarországra. Ő motivációs tréner, aki karok és lábak nélkül született. Előadásainak témái a fogyatékosság, a remény és a keresztény hit. A budapesti Tüskecsarnok falai között megrendezett előadására iskolánk diákjainak is lehetősége nyílt elutazni. Mi, terplánosak 50 fővel vettünk részt az eseményen. Ez alkalommal témája az iskolai bántalmazás volt, melynek keretén belül személyes tapasztalatait és történeteit osztotta meg velünk. Szerintem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy szavai igen tanulságosak, elgondolkodtatóak, illetve motiválóak voltak. Remélem lesz még rá alkalom, hogy iskolánkból többen is találkozzanak vele.

 

Baráth Klaudia 11.A

 

Nick Vujicic

 

Nick Vujicic                             Nick Vujicic

Adó 1%

ado 1 %

Sas Zoltán nagy sikerrel szavalt

Sokéves hagyomány Hajdúszoboszlón a Szép Ernő vers- és prózamondó verseny, melyre idén is sok középiskolás érkezett az észak-alföldi régióból. A 46 diák között intézményünket Sas Zoltán, a 11.b tanulója képviselte. Az első fordulóban egy-egy Szép Ernő-művet mondtak el a résztvevők, a legjobb tizenkettő közé jutottak pedig emellett már egy szabadon választott kortárs alkotást is előadhattak. A Kovács Máté Városi Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében zajló vetélkedés zsűrijének elnöke, Kiss László, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke volt. Az erős és népes mezőnyben Sas Zoltán előbb Szép Ernő: A semminél kevesebb valami című versét szavalta, majd Csoóri Sándor: Anyám fekete rózsa című költeményét is bemutathatta, s végül az értékes második helyet szerezte meg.
A Terplán diákjai az elmúlt években is sok szép eredményt értek el a hasonló versenyeken, ezeket a sikereket folytatta mostani szereplésével Sas Zoltán, aki az Igazgatóságnak és a kísérőtanár Zsemberi Zoltánnak is köszönetet mond a támogatásért.
Zoltán az iskolai ünnepségek rendszeres szereplője, bátyjával, Dániellel a Zene és az irodalom találkozása címmel adtak műsort az ősz folyamán Jászberényben, illetve nyártól a nagykátai Muzsika Színház Don Quijote-előadásában is játszik.

A hajdúszoboszlói versenyről rövid beszámoló tekinthető meg az alábbi linken:
https://www.youtube.com/watch?v=8Arn91CgJvw

Dobogós helyen végeztek a Terplán törisei

Nagy sikerrel szerepeltek a főváros XVIII. kerületében megrendezett "Haza és haladás" Országos Történelmi Tanulmányi Versenyen iskolánk csapatai. A csaknem száz résztvevős versengésnek a Csontváry Általános Iskola és Felnőttek Gimnáziuma adott helyet, s a Terplán diákjai is bizonyították, ismerik és szeretik a történelmet.

Pestszentlőrinc-Pestszentimre Kerületi Diákheteit 1996 óta rendezik meg, ennek programjai között kap helyet évről évre a történelmi vetélkedés. Idén elsősorban Kossuth Lajos és Batthyány Lajos életpályája, munkássága, a magyar reformkor, az 1848-49-es polgári forradalom és szabadságharc, a leverést követő megtorlás, a kiegyezéshez vezető út és a dualista berendezkedés állt a kérdések, feladatok középpontjában. A két kategóriában, az általános, illetve a középiskolások között összesen 46 kétfős csapat indult. Az esemény rangját jelentős múltja mellett az is mutatja, hogy az ünnepélyes megnyitón a szervező dr. Grünvald Mária és a zsűri elnöke, dr. Závodszky Géza történész mellett Galgóczy Zoltán alpolgármester is szólt a jelenlévőkhöz. Kiemelték, hogy a verseny korszakának ismerete erősíti a fiatalokban a magyarságtudatot, és segíti megérteni a jelenkori történelmi fordulatokat is. Az írásbeli forduló során 45 perc alatt egy 33 pontos tesztet kellett kitölteni, így lehetett bekerülni a legjobb tizenkettő közé, ahol már szóban, többek között villámkérdések megválaszolásával, szerepjátékokkal mutathatták meg felkészültségüket a diákok. A számos budapesti és vidéki intézmény csapatai között nagyszerűen helytálltak a terplános tanulók. A középiskolák között dobogós helyen végzett - két debreceni csapat mögött - a 3. helyet megszerezve a Bugyi Gabriella és Csibra Vivien (13.ny) alkotta "Őszirózsás forradalmárok" csapata. A másik két páros, a "Nem egyezkedők" - Toma Márk és Gurzó Barbara (12.a) -, valamint "A történelem hívei" - Borbély Vivien és Boros Klaudia (12.a) - sem sokkal maradt el tőlük. Az élmény mellett minden résztvevő kapott egy '48-as laminált kis zászlóra erősített ezüstcímert, továbbá a szóbelire bejutott csapatok tagjai egy-egy ezüstláncot a történelmi Magyarországot formáló ezüstmedállal. A végső győztesek könyvjutalomban részesültek, a további helyezettek - így iskolánk legjobban szereplő csapata - egy-egy üvegplakettet vehettek át.
A versenyre Kocsisné Deli Irén tanárnő készítette fel diákjainkat, aki elmondta, a jó eredmény mellett talán még nagyobb örömet jelent egy pedagógus számára, hogy az érettségi évében is akadnak olyan elhivatott végzősök, akik szabadidejük egy részét áldozták a felkészülésre. Mindezt a történelem iránti szeretetből, s nem mellesleg iskolánknak is jó hírét keltve.

Töriverseny

A versenyről rövid beszámoló tekinthető meg az alábbi linken:

http://www.tovabb18.hu/tortenelmi-verseny-taroltak-a-videki-diakok-video/

Iskolamustra

Iskolamustra

 

 

„Nem általában a legjobb iskolát kell megtalálni, hanem a gyerekünk számára a legmegfelelőbbet.”

 

Lannert Judit oktatáskutató szerint igen fontos, hogy a középiskola milyen hozzáadott értéket tud produkálni. Hogy mit tesz a lemorzsolódásért. Hogy fejleszti-e diákjai kompetenciáit? Hogy a diákok szeretnek-e odajárni? Ezek a mutatók adták többek között azoknak a listáknak alapját, melyben iskolánk is helyet kapott.

 

A 150 legsikeresebb hazai iskolák közötti rangsorolás már önmagában is  igen nagy megtiszteltetés lenne nekünk. De a szerkesztők összeállították a 10 legsikeresebb egyházi szakiskola listáját is, melyen a negyedik helyet kaptuk. Büszkék vagyunk erre az eredményre, ami bizonyítja, hogy jó úton járunk.

 

Rangsorolási szempontok:

-       Mennyire vonzó az iskola:azokat sikerül-e felvennie az általános iskolából akiket szeretne.

-       Mennyire eredményes a kompetencia fejlesztésben: a kompetencia mérés átlagos eredményei matematika és szövegértés területén.

-       Mennyire tartja meg a diákokat: hiányzások száma egyéb lemorzsolódási mutatók.

-       A tanulók sikeressége a továbbtanulás terén: érettségi – felvételi adatok és nyelvvizsgaeredmények az iskolában

 

Részletek a most megjelent: Nők Lapja – Iskolaválasztó c. lapban!

Kunhegyes Röplabda Megyei Elődöntő

Tanulságos második hely

2015.01.30. Kunhegyes Röplabda Megyei Elődöntő

Amikor megérkeztünk Kunhegyesre, mindenkinek csillogott a szeme az izgalomtól.
Átöltöztünk, majd elkezdtünk melegíteni ugyanis a sorsolás alapján miénk volt az els
ő két meccs.
Szurkolóink szintén nagyon várták a meccs kezdetét, kiöregedett csapat tagok pedig lelkesen adták a tippeket és tanácsokat.

Az els
ő ellenfelünk a Kunhegyesi csapat volt. Már a melegítés alatt felfigyeltünk egy-két nagyon jó játékosra, de nem keseredtünk el. Miután jó játékot kívántunk egymásnak, felálltunk a pályára, úgy ahogy az edzéseken. Mindenkiben volt egy kis izgalom, ami érthető mivel, ez volt a csapat első komoly meccse. Ennek már volt tétje.
Az ellenfél csapata nagyon jól összedolgozott, ezzel szemben a miénk egy kicsit szétesett, de törekedtünk a legjobbakra. Minden igyekezetünk ellenére az első meccset a hazaiak nyerték. Talán a győzelmük oka jórészt az volt, hogy mi (látva a másik csapat magabiztosságát) nem játszottuk ki három érintést, sokszor nagyon könnyű labdákat adva a háló másik oldalán álló fekete mezes csapatnak.

Tanulva az el
őző esetből, második meccsünk alatt - amit a Kisújszállási iskolával játszottunk - jobban törekedtünk kijátszani a kapott és megmentett labdákat, a hálónál is bátrabban mozogtunk. A narancssárga mezbe bújt csapat talán még nálunk is tapasztalatlanabb volt, viszont néhány nehéz labdát szépen vissza tudtak adtak. Ezt a meccset mi nyertük.

A harmadik meccs az előbb említett két (ellenünk játszó) csapat között zajlott. Végig néztük , ami jó volt mert jobban szemügyre tudtuk venni a csapatok játékát. A Kunhegyesiek beszéltek, törekedtek minden labdát összeszedni. Sokkal jobban összedolgoztak mint ellenfeleik, így könnyű volt kijátszani a három érintést.
A másik csapatnak (Kisújszállás) inkább csak a labda gyors átadása volt a célja. Egy idő után látszott 1-2 csapattagon hogy mérgelődik, majd pedig feladja, nem érdekli már a labda.

Nagyon sok múlik a csapaton belüli kommunikáción, egy játékos hozzáállásán és kitartásán.
Ha valaki feladja, és nem egy a cél, szétesik a csapat.
Ha valaki nem úgy áll hozzá és elbohóckodja, csak hátráltatja csapatát.

Edző: Simon Orsolya
Csapattagok: Molnár Krisztina 11.Ny
Bogdán Bianka 11.Ny
Kotány Vivien 11.Ny
Balogh Virginia 11.Ny
Simon Réka 12.Ny
Bugyi Gabriella 12.Ny
Balogh Szabina 11.A.
Makai Mariann 12.A

Köszönjük szépen Molnár József Műszaki Igazgató Úrnak a buszt!

Molnár Krisztina

11.NY

Csángó mikulás

Kedves Tanárok, Diákok!

 

A Csángó Magyar Családok és a Diákönkormányzat nevében szeretnénk megköszönni segítségeteket. Jóvoltatokból sok szép ajándék gyűlt össze, melyet a 10.a osztály segítségével vittünk át a Trió Tv székhelyére. A csángó gyerekek nagy örömmel fogadták a jászberényi mikulást, boldogan vették át adományaitokat.  Köszönjük szépen!

Képek itt találhatóak...

Generálási idő: 0.03 másodperc
405,461 egyedi látogató