Gólyaavató 2020

Az egész 10. évfolyam nagyon várta az idei gólyaavatót, bár a járványhelyzet megnehezítette a dolgunkat, de mi hittünk benne, hogy képesek vagyunk megszervezni! Lelkesedésünk a megvalósításig kitartott, és a lehető legnagyobb szeretettel akartuk fogadni a kilencedikeseket. Összeültünk ötletelni, a három tizedikes osztály DÖK-ös tagjai, és elkezdtük összerakni a programot.

Segítségünkre voltak tanáraink, Zsidó Zoltánné, Péter-Agócs Adrienn, Marosváriné Bordás Tímea és, nem utolsósorban, Kereszthidi Gabriella.. Végül úgy döntöttünk, hogy a gólyáknak – az osztályfőnökeikkel együtt – kisminkelve, az ellenkező nemnek beöltözve kell aznap iskolába jönniük, és mindkét kilencedikes osztálynak készítenie kell egy bemutatkozó videót is.

A harmadik tanítási óra után mi, a 10. évfolyam DÖK-ös tagjai elmentünk a 9. osztályosokhoz, és megírattunk velük egy tesztet, hogy biztosak legyünk abban, hogy méltóak arra, hogy ebbe az iskolába járjanak. Megkönnyebbültünk, amikor sikeresen átment mindenki a teszten.

Aztán eljött a minden terplános diák életében legfontosabb dolog, az eskütétel. Az eskü szövegét utánunk kellett elmondaniuk, mellkasra tett kézzel. Aki nem mondta, arra a legbrutálisabb büntetés várt… Kínok között kellett olyan kekszet ennie, amiben senki nem tudja, mi volt…

Egészségnap a Terplánban

Hagyományteremtő céllal egészségnapot tartottunk szeptember 25-én, pénteken, iskolánkban. A közös sportolást a járvány miatt nem mertük megkockáztatni, így tartalmas előadásokkal, filmnézéssel hívtuk fel a figyelmet testi-lelki egészségünk megóvására.

Előadóink voltak:

  • Borics-Simon Orsolya, háromszoros junior Európa-bajnok kyokushin karatéban
  • dr. Bíró Attila, a Jászberényi Szent Erzsébet Kórház traumatológiai osztályának osztályvezető főorvosa
  • Galcsik Gréta, Európa- és világbajnok táncos, edző és vízimentő
  • Orosz Tibor, rendőr főtörzszászlós
  • Mező Áron, junior Európa- és világbajnok erőemelő
  • Bordás Dorina, kamionhúzó bajnok, ifjúsági-junior erőemelő világ-, Európa- és magyar bajnok
  • Karádi Réka, lovasiskola vezető

Nagyon köszönjük közreműködésüket!

Nagy Vagy!

Hallottatok már a Nagy Vagy! tévéműsorról, ami az ország első számú tömeg-, szabadidő-, illetve iskolai sporttal foglalkozó vetélkedése?
A műsor már több mint 10 éve fut a TV2-n, óriási sikerrel!
Iskolánk is benevezett idén erre a csapatversenyre, melyet tavasszal a járvány miatt nem sikerült megrendezni. Október 25-én, vasárnap viszont az Érdi Arénában fantasztikus hangulatban, de sajnos szurkolók nélkül versenyezhettünk.
A feladatok között nemcsak „földi”, hanem „légi” játékok is szerepeltek.
Minden csapat egy ismert embert kapott csapatkapitányként. A mi segítőnk, piros színben,: Katus Attila volt.
A sportcsarnokban mindenhol kötelező volt a maszkviselés, ez eléggé megnehezítette a csapatok dolgát.
Az adássorozat november 7-én, szombaton indul a TV2-n. A műsor kora délutánonként megy. Először az általános iskolák versenyét sugározzák, a középiskolásoké pedig december 19-én és január 2-án kerül adásba.
Csapattagok: Dobák Tibor 12.C, Kardos Bence 11.B, Kókai Szilvia 12.B, Kuli Szilvia 12.A, Lakatos Kevin 12.C, Micskó Márk 12.B, Petrányi Dóra OKJ, Tóth Cintia 11.A.

A Chaplin kör Jászjákóhalmán

A házasság hete rendezvénysorozatot minden év februárjában tartják, felhívva ezzel a figyelmet a házasság fontosságára. A kezdeményezés 1996-ban indult útjára az Egyesült Királyságban. Magyarországon a program 2008-ban indult, azóta minden évben megrendezik civil szervezetek és keresztény egyházak együttműködésével, számos település és közösség részvételével.

A házasság hetére Jászjákóhalmán is több programmal készültek. Többek között színjátszó körünk is meghívást kapott. A Chaplin Kört négy végzős diák képviselte: Bólya Júlia, Zrak Patrícia, András Viktor és jómagam, Buronyi Erika. Egy családot jelenítettünk meg, ahol a házaspár a feladatmegosztási problémák miatt már a válás felé haladt. A férj elhatározta, hogy minden nap megkérdezi feleségétől, mivel teheti jobbá a napját. Napokig, hónapokig kitartóan kérdezte nejét, mire végül sikerült megoldani a problémájukat. Ezzel szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy milyen fontos a házasságban (is) a kommunikáció és nem szabad magunkban tartani a problémáinkat.

Karácsonyi műsor

A Chaplin Kör műsorát igyekeztünk rendhagyóra, és lényegre törőre elkészíteni.
Egy lányról szólt, aki karácsonykor tudta meg, hogy örökbe fogadták a szülei. Emiatt senkivel nem beszélt, nem érintkezett a külső világgal. Végül rájött, hogy nem az számít, mit kap ajándékba, hanem az, hogy akikkel együtt tölti az ünnepet, igazán szeressék őt, legyenek bárkik.

Szalagavató iskolánkban

2019. november 9-én zajlott le iskolánkban a végzős diákok szalagavatója. Számomra ez teljesen új élmény volt! Szerencsésnek érzem magam, hogy ezt a napot ilyen jó közösségben éltem át. A szalagavató kezdése előtt már nagy pörgés volt és sok próba! Minden végzős diák izgatottan várta ezt a napot, hiszen nagyon fontos volt számukra és a családjuk számára is. Erre készültek már hetek óta! Ezen a szombati napon minden 15:00-kor vette kezdetét. A végzős diákok tablófotózással kezdtek, majd ezt követte a csoportos fotók elkészítése. Ezután mindenki készülődött az esti 18:00 órai kezdésre! Az est Szabó Attila igazgatóhelyettes úr beszédével, illetve. a hivatalos megnyitóval vette kezdetét. Ezt követte a várva várt szalagtűzés, majd az osztálytáncok.

A 12/A egy időutazást csinált a 60-as évektől a 2000-es évek hip-hop dance stílusáig. Bordás Attila tanár úrnak a 12. A osztályfőnökének (egy öregember személyében) sikerült annyira beleélni a szerepébe magát, hogy egy magnó is odaveszett! Innen is gratulálunk a 12. A-nak a sikeres osztálytánchoz! Táncukat Móri Krisztina táncpedagógus tanította be.

A fergeteges tánc után jött a 12. B tánca, ami teljesen más kultúrába vitt minket. Az osztály egy feszes, tempós spanyol táncot adott elő, amelyben az osztály tanulói a torreádorok szerepébe bújtak, a fő torreádor, Szőrös Zoltán osztályfőnök úr vezetésével. A produkciót Galcsik Gréta, iskolánk volt diákja tanította be, aki a Dance Fitness SE edzője és versenyzője is egyben.

A végzős diákok levonulása után iskolánk 11.A osztályos tanulójának, Kökény Viktornak és testvérének, Kökény Zsoltnak énekes-zenés produkciója következett, melyben négy számot adtak elő. A négy szám ideje alatt volt idő elkészülni a keringőre. A csodaszép keringőt hosszú heteken át tartó próbákkal sikerült elkészíteni, a tánctanár Móri Krisztina segítségével. Nagyon szép volt a tánc, a ruhák is csodaszépek voltak, a csapat nagyon összhangban volt. A keringő végén minden végzős diák felkérte egy táncra a szüleit.

Tizedikes diákként nagy élmény volt ezen a szalagavatón részt venni táncpartnerként, az esemény közelebb vitt az új barátokhoz.

Jó szívvel faház:

Mézes reggeli

I skolánk csatlakozott a 2019.évi Európai Mézes Reggeli Programhoz, amelyet Zsidó Zoltánné tanárnő vezetésével november 7-én meg is valósítottunk. A program célja nem más volt, mint – méhész szakemberek segítségével – felkelteni a fiatalok figyelmét arra, milyen fontos is a méz fogyasztása. Ennek érdekében kora reggel a 108-as terem már tele volt nyüzsgő és segítőkész terplános diákokkal, akik vajas-mézes kenyeret kentek az iskola minden tanulójának, és tanáraiknak. Sokunkat örömmel töltött el az, mekkora boldogság volt néhányunknak egy-két jó falat, két esetlegesen nehéz tanóra között. A nap folyamán egy előadás formájában betekintést nyerhettünk abba, mi történik a mézzel az előtt, hogy a konyhaasztalra kerülne. A Jászsági Mézlovagrend tagjai megmutatták nekünk egy kisfilmben, milyen fontos szerepe van a méheknek az életünkben. Volt szó a méhészek felszereléséről, majd mézek fajtáiról is, ezután pedig a diákoknak kérdéseket tettek fel, és aki jól válaszolt, mézzel jutalmazták.
A program végén újra az édesszájúak jártak jól, ugyanis rengeteg kóstolóval leptek meg bennünket a szakértők. Köszönjük!

Látogatás a Paksi Atomerőműben

2020. január 9-én Zsidó Zoltánné tanárnővel és még néhány diáktársammal együtt alkalmam nyílt ellátogatni a Paksi Atomerőműbe, hogy az itt megszerzett értékes tudást felhasználhassam a ferences ösztöndíjamban, amely Csernobilról szól.
A látogatóközpontban interaktív módon mutatták be az atomenergia és a paksi atomerőmű működését, melyet a 4-es blokk megtekintése követett. Miután túlestünk az átvilágításon, megkaptuk látogatói kártyánkat, elindultunk megnézni az atomerőmű belsejét. Először a primer kört tekinthettük meg egy üvegfalon keresztül. Itt található az atomreaktor, ahol a maghasadás történik. Ezt követően szintén egy üvegfalon keresztül láthattuk a 4-es blokk irányítótermét, ahol a reaktor működéséért felelős operátorok dolgoznak. Innen folytatva utunkat, felvettük a szükséges védőfelszerelést és végigmentünk a szekunder körön. A turbinacsarnok bejárásával befejeződött az atomerőmű bemutatása.

Tehetséggondozás:

F otókiállítások

Fotópályázat a suliban:

Kirándulások:

Nick Vujicic előadásán jártunk

Nick Vujicic: „Azt hiszed, hogy sok problémád van? Nézz magadra! Neked van kezed és lábad, nekem nincs. Nagyon becsüld meg magad és mindazt, amid van!”

Október 25 -én iskolánk 85 tanulója egy remek lehetőséget kapott arra, hogy elmehessen Budapestre, a Papp László Sportarénába, megtekinteni Nick Vujicic motivációs előadását.
Mikor oda értünk egy fél óra sorban állás után bent ültünk az Arénában, ahol rajtunk kívül még 10600 ember volt! A Nem Adom Fel alapítvány együttese adott nekünk egy fél órás koncertet, ami szerintem nagyon jól sikerült! A koncert után jött egy olyan ember, Nick Vujicic, aki kezek és lábak nélkül született. Nick láttán már jó kedvem lett, hiszen videókból már régóta tudtam hogy ő egy pozitív, szeretettel teli, vicces ember.
Számomra nagy élmény volt az, mikor Nick megkérte a 10.600 embert, hogy kapcsolja be mindenki a telefon vakuját és világítsunk vele, mert ő így akart bejelentkezni a többi rajongójának/követőjének, akik most nem lehettek jelen az előadásán! Nick az előadása során az iskolai bántalmazásról és ennek súlyos következményeiről beszélt! Teszteket csinált velünk, ami alapján át tudta látni, hogy a közönségből hány embert szekálnak nap mint nap, hány embert szégyenítenek meg akár külsője, akár a belsője miatt vagy a fura szokásai miatt. Én magam sem hittem el, de mikor Nick egy átlagot mondott, hogy hány diák akart már öngyilkos lenni vagy hány diák kísérelte meg azt hogy ,,feladja” , csak ámultam. 10 emberből 1 már gondolt arra, hogy feladja az életét, és 30 emberből 1 már meg is próbálta! Én úgy érzem, hogy ez minden diákot elgondolkodtatott: valóban megéri-e nap mint nap akár egy kis dologért is piszkálni a másikat! Nick arra kérte a közönséget, hogy aki úgy érzi, véget vetne az iskolai bántalmazásnak az álljon fel. Mikor felállt mindenki, elgondolkodtató volt számomra, vajon ebből a 10.600 emberből az a néhány ember, aki végrehajtja a szekálást, vajon másnap fogja-e még folytatni a bántalmazást…. Nick egy esküt mondatott el velünk hogy mi, akik ott vagyunk, mostantól soha, de soha többé ne szekáljunk mást, és ha látjuk, hogy egy társunkat bántalmazzák, akkor azt állítsuk le! Ha most egy olyan terplános tanuló olvassa ezt, aki szereti a másikat piszkálni, akkor most ő hozzá szólnék: Ha te igazán terplánosnak érzed magad, akkor hagyd abba te is a bántalmazást! Gondold bele az ő helyzetébe magad, és gondolt át, hogy neked hogy’ esne? Szerintem nem jól… Tegyük még szebbé az iskolánkat, legyen ez a suli olyan, ahol ilyen nem fordul elő! Tegyük még szebbé nemcsak az iskolát, hanem az egész világot is!!!

Szántai Kupa

Október 4-én, a 31. alkalommal megrendezett Szántai Kupán iskolánk csapatai is képviseltették magukat.
Az iskolák közötti sportrendezvényen a férfi röplabda kategóriában a Terplán 2 csapata első, a Terplán 1 csapata második helyezést ért el.
Női röplabdacsapatainknak a harmadik és az ötödik helyet sikerült elérniük.
Focistáink is szépen helytálltak, de nem sikerült dobogó közelébe kerülniük.
Köszönjük a részvételt, a szurkolást, és gratulálunk a helyezetteknek!

Ferences Ösztöndíj Pályázat. Megnyitó

Tavaly már a mi iskolánkban is meghirdetésre került ez az ösztöndíj, amelyre az iskola öt diákja, Buronyi Erika (12. A), Kovács Fanni, Molnár Boglárka (11.A), Száraz Petra és én (10. A) jelentkeztünk, és meg is nyertünk.
A pályázat megnyitójára 2019. szeptember 18-án került sor, Szentendrén, ahova a mentortanárainkkal; Péter-Agócs Adrienn és Zsidó Zoltánné tanárnőkkel, Szőrös Zoltán tanár úrral, el is mentünk. Szabó Attila igazgatóhelyettes úrnak pedig köszönjük, hogy biztonságban elvitt és haza is hozott bennünket.
Ezen a megnyitón, megkaptuk az ösztöndíjszerződéseinket, és megismerkedtünk a többi ösztöndíjassal. Mindenki elmondta, hogy mi a terve erre az évre. Nagyon sok érdekes pályázati tervet hallottunk, pl. valaki a farkasok és kutyák viselkedését fogja kutatni, másvalaki Szent Ferenc életét fogja kupakokból kirakni. Tehát nyugodtan szabadjára engedhetik a fantáziájukat a diákok.